Kom godt i gang med UI-View32

Hent UI-View32 på http://www.apritch.myby.co.uk/uiv32.htm samt tilmeld dig til registrering
Efter at UI-View32 er installeret registrer programmet.
Køre man kun på nettet er COMMS SETUP uvæsentlig.
Nu er det at man skal til at få det i luften, tilslut radio og TNC modem. Her kan et kik i manualen være en god hjælp når der skal laves ledning mellem modemet og radioen, forbindelsen mellem modemet og computeren er lidt nemmere, der er normalt bare et seriel kabel som sættes i modemet og i COM-Porten. Mener man at hardwaren er på plads så start UI-View32 op, og vælg foroven SETUP og vælg COMMS SETUP.

Stik forbindelse finder du her


Nu får man denne rude frem, i Baud Rate vælges den hastighed som modemet bruger på sin seriel port, det har her intet med Baud Rate til radioen at gøre, det er hastigheden mellem modem og computer, COM Port er selvfølgelig det Port nr. hvor kablet er sat til, og prøv i første forsøg med Host mode KISS som her, tryk på OK. Det er ikke sikker man får hul igennem i første forsøg, så prøv at åbne ruden og trykke OK igen. Kan man ikke få hul igennem kan man prøve at vælge Host mode NONE.


Nu får man et udvalg af forskellige modem typer, prøv en  af disse, det er ikke sikker at ens modem er imellem, men det gør ikke helt så meget, prøv bare en af de andre, normalt lykkes det at få hul igennem til sidst. Skulle det alligevel ikke lykkes, er det nødvendig at trykke på knappen EDIT og rette i de parametre som sendes over til modemet, her vil manualen til modemet kunne hjælpe, det er muligt at der skal nogle forsøg til, men det sker ikke noget ved at prøve, husk at baud rate over til radioen skal være 1200 baud.


Når vi nu har fået hul igennem til radioen, skal vi også fortælle hvem vi er og hvor vi er, Vælg igen SETUP og STATION SETUP, Callsign siger sig selv, Latitude Breddegrad og Longitude Længdegrad er ens position i grader, minutter og sekunder, bemærk at sekunder her er i 1:100 sekunder. Unproto port 1 er som det skal være, Unproto address er her man fortæller hvor mange Digipeatere man vil over, prøv i første omgang som vist her, Beacon comment er en tekst som bliver sendt med hver gang man sender Beacon ud. De andre indstillinger vælges som her vist, dog hvis man køre over nettet vælg i Internet 30. Med tryk på OK skulle man gerne sende et beacon ud og komme på kortet.


Er man på nettet og ikke på radio skal man også have åbnet APRS Server Setup under SETUP, det første man skal have er et Validation number, det får man på hjemmesiden hvor man har hentet UI-View32, når man modtager det indtastes det i feltet Validation number, nu skal vi have en dansk APRS Server tilføjet, det gøres ved at pege på et af navnene i den store rude og trykke på " Insert " tasten, nu kommer der en tom linje i ruden, indtast nu oz4dii.dyndns.org:1313 og tryk på Return tasten, nu er serveren lagt ind, sæt nu flueben ved den og fjern alle andre flueben der er, lad ellers resten se ud som her og tryk OK.

Gå nu op for oven i UI-View og vælg ACTION nede forneden i feltet trykkes på CONNECT TO APRS SERVER nu skal der komme nogle grønne små firkanter øverst på kortet, det betyder man er online.

Dette er måden til at komme hurtig i gang med APRS ved brug af programmet UI-View32.

Når først man er i gang så kan man altid prøve sig lidt frem, fks. åbner man en rude i UI-View32 så prøv at trykke på F1 tasten, her får man hjælp til lige det som denne rude handler om.

Hvis man både er på internettet og radio på samme tid, skal man være opmærksom på at man ikke sender beacon fra nettet ud på radio, tryk på File foroven øverst til venstre i UI-View, vælg Edit IGATE.INI og vælg fanebladet Inet to RF, det skal gerne se sådan ud.

Står der noget i den store rude, peg på det og tryk på Delete tasten.

Vil man sende beacon ud fra nettet til radio skrives stationens Call i ruden Callsign og trykker på Add knappen så denne kommer op i den store rude Fks. OZ1XXX-11 vil man udsende alt så skriver man i Callsign ALL, og er det kun Svenske stationer man vil sende ud skrives SM osv. At begynde at sende Beacon fra internettet ud på radio nettet skal man være lidt varsomt med fordi det laver meget trafik, det vil være smart at blive enig om at der er en bestemt APRS station der gør det, og kun sende de stationer ud med -11 bag ved deres Call. Sådan at forstå at der er kun en Igate statiom i hvert område.

Setup fanebladet har et felt der hedder Path(s) skriver man TRACE3-3 her Igate'er man med 3 hop i alle retninger, en meget bedre løsning her er at skrive digipeater stien direkte ind Fks. OZ6DIZ-2,OZ2DIH-2,OZ4DIG-2 derved har man fuld kontrol over hvilke digipeaterer man gate over, og under løftede forhold løber det ikke løbsk.
Tilbage