Yaesu FTM-350

 
Det var så røgtesten og det ser meget fornuftigt ud, mangler så lidt tilbehør for at den kan køre OZ0BIL, bemærk at der sidder en højtaler i hver side af fronten på bagsiden, så undgår man at skal have en ekstra højtaler hvis radiodelen er placeret Fks. i bagage rummet. Auto spacing virker på både VHF og UHF, det er ellers set at på UHF vil autospacing skifte ved andre frekvenser end dem vi bruger til repeater drift, her er det 434,600 - 434,900MHz desværre stadig 1,6MHz, der er også blevet plads til tone kontrol på LF forstærkeren LOW 3 trin og HIGH 2 trin, 8 forskellige farver på displayet, det lidt sjove er at der er stereo dekoder i så den kan spiller i stereo fra 87 - 108 MHz og stereo line in på VFO A med et stereo mini jack stik 3,5mm bagpå, selvfølgelig er der så også tilslutning for to ekstra højtalere bag på, en rigtig stereo radio / forstærker med Defferential indstilling 4 trin.

Med B-con knappen kan man bestemme om man bruger smart beacon eller fast interval, og selvfølgelig APRS TX OFF en fiks funktion. Generelt ligner den meget en Kenwood TM-D710 når man roder rundt i radio menu og APRS menu, knapperne på fronten er lidt anderledes. En rigtig smart ting er at man i sin beacontext kan få den automatisk til at indsætte frekvensen på det andet VFO så er man nemmere at finde for andre amatører. Så fik man kablet CT133 og holder CT-136 så nu er der kommet GPS på, samt Bluetooth modulet BU-1 så det er muligt at køre handfree hvilket er ret lækkert, man undgår at få mikrofon kablet viklet rundt om ting, og andre der er i bilen er fri for at høre på amatør snak, det hele virker meget fint man tænder bare ørefætteren og den overtager, højtalerne i radioen bliver afbrudt, man kan taste på ørefidusen eller på øverste højre knap på fronten, det eneste minus er prisen for det bluetooth system. Min Yaesu VX-8 har også et blurtooth modul indbygget så man stiger bare ud af bilen og tænder håndradioen og det køre stadigt på samme øresnegl, på det øverste højre billede ses holderen til øresneglen BH-1A som også lader når der er strøm på radioen.

    
Øresnegl BH-1A  Kabel CT-133, holder CT-136, GPS FGPS-2 og Bluetooth modul BU-1

Der ser desværre ud til der er et par bug i softwaren, den skulle kunne skifte til monoband med band scope og det vil den ikke, ikke som beskrevet i manualen, den gør som beskrevet, men bliver i dualband mode den glemmer simpel hen at skifte displayet, det er hvor man har scope under frekvens udlæsningen, man kan holde på FWD eller BCK så skifter den til mono band uden scope, men den skulle kunne gøre det i start op menuen og det virker ikke ( Start op menu 8 band scope ) det er der hvor man laver reset m/m.

Samt den er ligesom for valgt til 1,6MHz spacning på UHF det kan ændres uden problem til 2,0MHz i menu B04 og det virker så indtil man ændre frekvens på VFOet, så er man tilbage til 1,6MHz, samt sætter man den til spacing OFF så er der stadig autospacing fra 434,600 - 435,000MHz på, det er ligesom om at hele det menu punkt med spacing kun virker overfladisk og ikke som man eller er vant til, man må så håbe de kommer med en opdatering hvor de har ændret det, der er samme version i radioen som på www.yaesu.com ver. 1,1..


Sådan ser det ud når man modtager et beacon

Har prøvet at holde den op mod min Kenwood TM-V7E ( Det blå vidunder ) umiddelbart virker den lidt rolig i modtageren lidt som om den er lidt tam, men det snyder for den modtager meget mere støjsvagt ved svage signaler end TM-V7 gør, det ser ud til den modtager lige så godt som TM-V7 gør, det har ikke været mulig at teste den for splat eller kanal overhøring om man vil, der har ikke rigtig været nogen trafik at prøve på, indtrykket er at det er meget fornuftigt. Ja så er der jo prisen plus tilbehør ( når drengene leger godt laver de ikke kunster )  hi hi.

Selve radiodelen med et SD kort foran, en mindre enhed som er tung som var den massiv og uden blæser.
     

Konklusionen er at ser man lidt i mellem finger med et par skønhedsfejl som ikke er særlig væsentlige så må det vel siges at være en ganske god radio, den er utrolig nem at finde rundt i, man klare faktisk det hele uden at skulle kikke i manualen også APRS menuen er ganske nem og lige til, selv om der er en masse muligheder både fast interval TX, eller smart beacon, der computer tilslutning, den kan sættes til X-bånds repeater, vælge all band modtager eller kun VHF-UHF, det eneste som jeg kan se man mangler er at den kan ikke digipeate, nu er en mobil station ikke lige den bedste Fill in, men alligevel kunne det godt have været der, betjeningen er også okay to VFO knapper og alle knapper går godt, samt displayet er rigtig lækker skarpt og dejligt stort, mic gain, tone kontrol også lige det med bluetooth, mit indtryk er at den lever helt op til det jeg forventede, alt i alt en fin radio med APRS.


Trykker man på SET knappen ser menu sådan ud, ligesom med Kenwood TM-D710 drejer og trykker man på venstre VFO knap.


Menu E05 er som her vist modem ON - OFF.


Når modem er ON blinker A12 øverst i displayet, cirklen foran indikere Smart Beacon, er det fast interval TX er cirklen med en form for kryds inden i, øverst til højre står der GPS når den har fundet ens position, så displayet ser sådan ud når man er kørende mobilt, de fire funktions knapper nederst kan skifte funktion med F knappen til højre, der er to stillinger, og når modem er ON er der tre.

 


Tilbage